Почина американският режисьор Петър Богданович, съобщи The ​​Hollywood Reporter, позовавайки се

...
Почина американският режисьор Петър Богданович, съобщи The ​​Hollywood Reporter, позовавайки се
Коментари Харесай

Почина Питър Богданович, режисьор с живот като холивудска драма

Почина американският режисьор Петър Богданович, заяви The ​​Hollywood Reporter, базирайки се на щерка му Антония. Богданович, който беше още сценарист, артист, критик и продуцент е умрял в дома си в Лос Анджелис в четвъртък, 6 януари,  на 82 годишна възраст. 

Заедно с Франсис Форд Копола и Мартин Скорсезе, Богданович бе приет един от най-значимите режисьори в ерата на Новия Холивуд (края на 60-те - началото на 70-те), 

Син на имигранти — сръбски художник и австрийска еврейка, Питър Богданович се влюбва в киното от дете. От 12-годишна до към 30-годишна възраст той ти води досие с индексни карти, (с по една на снимка) и оценки за всеки филм, който гледа.  В последна сметка натрупва карти за към пет хиляди кино лентата. Преди всичко го притеглят заглавиета от разцвета на холивудската студийна система – на режисьори като Джон Форд, Хауърд Хоукс, Джордж Кюкор и Алфред Хичкок, и с присъединяване на артисти като Джон Уейн, Кари Грант и Джеймс Стюарт. 

На 20 стартира режисьорската си кариера от театралните подиуми на оф-Бродуей. Приблизително по това време той стартира да написа реценции за филми в издания като Esquire, The Saturday Evening Post и френското списание Cahiers du Cinéma. В средата на 60-те се реалокира в Холивуд и през 1969-а снима първия си филм „ Цели “ - трагичен трилър по същински случай за откачил деец от Виетнам, който започна  да избива инцидентни минувачи. Но в действителност филмат е елегия за остарелия Холивуд, в която Богданович отдава респект на филмите, които обича.

Стилната постановка и динамичният сюжет осигуряват на Богданович опцията да снима идващия си филм, който става  големия му пробив. Това е сантименталната драма „ Последната прожекция “ (1971) — едвам вторият му филм, който на процедура представлявя самопризнание в обич към златните години на Холивуд. 

В ревюто в „ Нюзуик “ „ Последната прожекция “ е наименуван „ шедьовър “ и „ най-впечатляващата работа на млад американски режисьор след „ Гражданинът Кейн “ на Орсън Уелс “. Филмът напряко изстрелва Богданович измежду най-търсените режисьори в Холивуд. Номиниран за 8 награди  „ Оскар “, в това число и за най-хубав филм, и печели две — за актьорите в мъжка и женска поддържаща функции.

След няколко филми, които не вършат изключително усещане,  идва и последният голям успех за Богданович — „ Хартиена луна “ е престъпна комедия, която се развива по прашните пътища на Канзас по време на Голямата меланхолия. Филмът носи „ Оскар “ на 10-годишната Тейтъм О’Нийл за осъществяването ѝ като момичето, която пътува с един лъжец (Райън О`Нийл) като негова щерка. 

Оттам нататък всичко в кариерата и персоналния живот на Питър Богданович тръгна надолу: хваща се с несъответствуващи дами, обявява банкрут, пристрастяване към обезболяващи… и последователно губи приятелите си в Холивуд.  

„ Направих голям брой неточности “, признава господин Богданович в изявление през 2004 година Все отново съумява ненапълно да си възвърне формата и да снима още няколко кино лентата с сдържан триумф, само че надалеч от тези, с което се прочу първоначално и средата на 70-те. 

През последните години Петър Богданович режисираше  главно тв филми и епизоди от тв сериали. Актьорската му кариера продължи по-дълго — до 2020 година а един от последните филми, в което игра беше „ То: Част втора “ (2019) па Стивън Кинг.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР